Verrassende boerenverhalen

RECHTSTREEKS VAN IN DE PLANTAGE

Verrassende boerenverhalen

Wim Stassart – Sint-Truiden

“Ik word altijd gelukkig van de Belgica”

Tom Goedhuys – Bekkevoort

"Fijne afwisseling in de perenpluk”

Dries Boutsen – Ransberg

“Zó overtuigd dat ik meteen vier hectare aanplantte”

Geert Marneffe - Hasselt

"Enthousiaste reactie van klanten en plukkers"

Mario Vanhellemont – Meensel-Kiezegem

“Eens Belgica, altijd Belgica”

Wim Stassart – Sint-Truiden

“Ik word altijd gelukkig

van de Belgica”

Wim Stassart kreeg ooit een stuk grond van zijn ouders: “Dat was de start van het bedrijf met … aardbeien. Maar appelen en peren bieden meer potentieel. Daarom stapte ik al vlug over op — onder andere — Belgica. Daarvan plantten we drie hectare in 2006 en nog eens zoveel in 2014. Nu blijf ik in de gaten houden of de BFV nog bomen beschikbaar heeft. Want zij houden de productie bewust beperkt om de exclusiviteit te bewaren.”

“Een paar dagen geleden kwam ik binnen na onze eerste pluk. En ik zei tegen mijn vrouw: ‘Ik word iedere keer echt gelukkig van de Belgica.’ Waarom? Hij is mooi én lekker. Maar je bent als teler ook zeker van je opbrengst. Het is fijn als iets waarvoor je een heel jaar werkt, vlot verkoopt en complimenten oplevert. Mijn vrouw wordt dan weer blij van mijn enthousiasme. Toch straf, dat die appel zoveel plezier geeft, niet?”

Tom Goedhuys – Bekkevoort

“Fijne afwisseling

in de perenpluk”

Tom Goedhuys houdt van de zoete, frisse Belgica-smaak: “Er komt wel wat extra werk aan te pas om hem zo mooi te krijgen. Maar met de juiste teeltkennis krijg je opvallend mooie resultaten. Na grond- en bladonderzoek geef ik de boompjes extra vitaminen. En daarna is het kwestie om de groei nauw op te volgen. Dat maakt de Belgica aantrekkelijk voor de doorzetters onder de telers.”

“Naast de Belgica hebben we verschillende hectaren Conference-peren. De pluk van de appels en de peren kruisen elkaar. Maar net dat zorgt voor een aangename afwisseling. Met een paar plukkers vertrek ik naar onze Belgica-plantage. Daarbij kiezen we alleen de allermooiste, rode exemplaren.  Een zestal dagen later gaan we er nog een keer overheen. En zo verder tot wel vijf of zes plukbeurten. Ideaal om tussen al die groene peren ook eens wat rode wangen te zien. Daarom zijn de plekjes in ons Belgica-plukteam zo populair.”

Dries Boutsen – Ransberg

“Zó overtuigd dat ik meteen

vier hectare aanplantte”

Tussen Dries Boutsen en de Belgica was het liefde op het eerste gezicht: “Ik kende Jean Moors, de uitvinder van de Belgica. Dus toen hij mij die appel vijftien jaar geleden presenteerde, besloot ik meteen om een gedurfde investering te doen. Ik plantte 10.000 bomen, goed voor een plantage van vier hectare. Dat was niet evident op basis van een soort die zijn naam toen nog moest maken. Maar … mijn voorgevoel was helemaal correct: de Belgica is een succes!”

“Wat de Belgica voor mij zo bijzonder maakt? Tja, simpel … hij is veruit het mooiste Belgische product om de nazomer te vieren. Ideaal om je kinderen mee te geven naar school. Die lekkere, sappige Belgica is extra gezond. Mis hem niet want hij is enkel te verkrijgen in september en oktober. Het is een eerlijk en natuurlijk product — van de bestuiving door de bijen, via de zorgvuldige handenarbeid tot de goed georganiseerde verkoop. Ik ben echt trots op onze Belgica. En die vindt ook alsmaar meer liefhebbers.”

Geert Marneffe – Hasselt

“Enthousiaste reactie van

klanten en plukkers”

Geert Marneffe is een Belgica-believer: “BFV was op zoek naar extra telers en presenteerde ons de Belgica. Het duurde niet lang of we waren de boompjes al aan het planten. Sinds 2004 is de Belgica goed voor een vierde van onze productie. En die beslissing is erg goed in de smaak gevallen. Dankzij de doordachte verkoopstrategie van de BFV, raken alle Belgica’s vlot aan de man. Tegen het einde van oktober is de voorraad volledig verkocht. Dat geeft je als teler een welgekomen zekerheid.”

“We werken al een aantal jaar met hetzelfde plukteam. En dat zorgt voor een unieke sfeer. Op zich is de Belgica een ‘gemakkelijke’ appel. Want je ziet meteen aan de kleur of hij plukklaar is. Daardoor gaat alles extra vlot. Geregeld proeven we zelf ook eens een Belgica. Dat zijn de momentjes die de groep echt bij elkaar brengen. Nog voor het einde van de ene oogst is iedereen de volgende al aan het plannen. Tel dat bij de complimenten van onze klanten en je weet waarom de Belgica me zo dierbaar is.”

Mario Vanhellemont – Meensel-Kiezegem

“Eens Belgica,

altijd Belgica”

Mario Vanhellemont was samen met een collega-teler bij de eersten om Belgica’s te planten: “Tien jaar geleden lieten ze ons de appel proeven. En ik was meteen verkocht. De smaak is top en de Belgica is stevig van structuur. Ideaal als opener van het fruitseizoen — net voor de Jonagold en de Elstar. De boompjes hebben wel wat aandacht nodig. Van nature is het een iets kleinere appel. Maar ze hangen dan wel met grote aantallen aan de takken. Door ze uit te dunnen, krijg je de perfecte fruitmaat.”

“De Belgica is een clubappel. De BFV komt je dus vragen om hem te telen. En dan krijg je zoals in elke club een gezonde competitie. Want je wil natuurlijk de mooiste uit het hele assortiment. In de plantages geeft dat extra motivatie voor heel onze ploeg. Je wil niet onderdoen voor de anderen, hé. En dat merk je bij de klanten. Want eens ze een Belgica hebben geproefd, kunnen ze niet wachten tot het nieuwe seizoen begint. Dan blijven ze er heel bewust achter vragen.”